Sådan holder du omkostningerne nede ved køb af aktier

At købe aktier handler om at få et højt afkast – men noget der kan være med til at holde dit afkast nede, er høje omkostninger. Ved aktier kan du støde på omkostninger flere steder – købskurtage, salgskurtage, depotomkostninger m.fl.

Hold købskurtagen nede – eller fjern den helt

Når du køber aktier, vil der som regel være en købskurtage forbundet hermed. Det er forskelligt fra platform til platform, men lad os bruge Nordnet som eksempel, når du vil i gang og søger på køb aktier.

På Nordnet betaler du 0.10% af dit samlede købsbeløb i kurtage, dog altid mindst 29 kroner. Det vil altså sige, at hvis du tænker at du vil købe aktier for 100 kroner, så vil du skulle betale 29 kroner i købskurtage, da dette er minimumskurtagen. Når du har brugt dine 100 kroner, så har du altså kun aktier for 71 kroner – din investering har altså allerede mistet 29% af sin værdi på dette tidspunkt.

Ønsker du at købskurtagen skal udgøre mindst muligt af dit samlede køb, skal du faktisk bruge hele 29.000 kroner på én gang – der koster det 29 kroner i kurtage, da 29 er 0.10% af 29.000. 29 kroner i kurtage er altså en væsentlig mindre andel af din investering, når du investerer for 29.000, end når du investerer for 100 kroner – det koster nemlig altid minimum 29 kroner. Derfor kan du med fordel investere lidt sjældnere, men for et større beløb af gangen.

Men … hvad nu, hvis jeg sagde, at du kunne undgå købskurtage helt? Det kan du faktisk, og investering har aldrig været nemmere. Løsningen hedder Nordnet Månedsopsparing – her er der ingen købskurtage, overhovedet.

Ingen kurtage og lave løbende omkostninger – ren win-win

Nu jeg har nævn Nordnet Månedsopsparing, vil jeg lige uddybe det lidt – for det er faktisk virkelig genialt, for den almene investor.

På månedsopsparingen har du ikke mulighed for at investere i enkeltaktier, men i indeksfonde og ETF’ere. Hvad indeksfonde og ETF’ere er, og hvordan de hver især kan bruges i din investeringsopsætning, kan der findes mange gode guides til online.

Ved månedopsparingen skærer du nogle af de mest gængse omkostninger væk, og sænker de omkostninger, du ikke kan komme udenom. Har du aktier i banken, vil du være vant til at se omkostninger såsom depotomkostninger, handelsomkostninger og løbende omkostninger. På Nordnet, som udbyder månedsopsparingen, er der ingen depotomkostninger – det koster dig altså ikke gebyrer at have aktier, fonde eller ETF’ere hos Nordnet. Handelsomkostninger er der heller ikke nogen af, da kurtagen på månedsopsparingen er 0 kroner, uanset hvor lidt eller meget du investerer for. Hvis du ønsker en lav ÅOP, så kan du vælge at investere i en passiv indeksfond, såsom Sparindex Globale Aktier, eller hvis du er helt inde i skattereglerne, kan du tage et kig på de forskellige ETF’ere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *