Er det dyrere at leve i 2018 end det var i 1940?

penge

Gennem de sidste 78 år er priserne i Danmark steget, og det er i nyere tid blevet meget normalt at låne penge, for at kunne betale de høje priser. Dog er det ikke så let at sammenligne priserne, for inflationen betyder nemlig at noget der har kostet 1 kr. i 1940 vil koste 26,5 kr. i 2018.

Forbruget på husleje og fødevarer er to af de udgiftsposter, som har ændret sig mest siden 1940. Mens vi betaler mere i husleje, bruger vi mindre penge på fødevarer, end vi gjorde før i tiden.

Det kan umiddelbart se ud som om at priserne er steget drastisk siden 1940, men medregner man inflationen er dette ikke tilfældet på alle vores forbrugsområder. Det er stor forskel på, hvorvidt der ses på forbrug i eksempelvis dagligvarer og forbrug indenfor finans og lån i Danmark.

Så meget har vores forbrug ændret sig

I 1940 havde Københavnere i gennemsnit en månedlig husleje på 59 kr., med inflationen medregnet er dette en gennemsnitspris på 1.563 kr. Dette var væsentlig højere i 2018, hvor Københavnere i gennemsnit betalte en månedlig husleje på 12.795 kr.

Da mange i dag bruger en væsentlig større andel af forbruget på husleje, end hvad der var tilfældet tidligere, er det ikke usandsynligt at det bliver nødvendigt med ekstra finansiering til forbruget. Det kan eksempelvis ske gennem små lån som sms lån, som du kan finde på siden her.

Dog er det ikke alle udgifter der er blevet dyrere. I 1940 brugte danskere 1.414 kr. på fødevarer om måneden, hvilket med inflation svarer til et forbrug på hele 37.450 kr. I 2018. Mens danskere rent faktisk kun havde et gennemsnitsforbrug på kun 2.992 kr. på fødevarer om måneden i 2018.

Faktorer der påvirker priserne

Forbrugspriserne bliver påvirket af inflationen, som er en vedvarende stigning i det generelle prisniveau. Ændringer i inflationen kan skyldes flere årsager:

  • Handel med udlandet
  • Lønstigninger på arbejdsmarkedet
  • Øget forbrug ved nedsat skat

Hvis man kigger nærmere på væksten i forbruget, skal der også tages højde for, at boligens stand har forbedret sig siden 1940. Næsten alle husstande har i dag centralvarme og eget bad, hvilket kun gjaldt få husstande i 1940. Derudover afspejler væksten i danskernes boligudgifter også, at gennemsnittet af antal personer pr. husstand er faldet siden 1940, og flere i dag står alene om udgifterne. Du kan læse mere om forbrugerprisindekset hos Danmark Statistik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *